Njakajaure

Om denna guidade tur

Med den här ljudupplevelsen kan du vandra längs Abiskjokkälven genom kanjonen, utforska björkskogen och korsa myrar med en rik biologisk mångfald. Följ orangea ledmarkeringar runt en 5 km lång slinga och ta på dig hörlurarna för att lära dig mer om byns historia och geologi och om den vetenskapliga forskning som pågår här i Arktis. Denna natursköna och mjuka rutt är populär bland besökare både vinter och sommar, och är full av möjligheter att se och fotografera specialiserade alpina växter och att bli en medborgarforskare med iNaturalist.

Turnéhöjdpunkter

På denna turné.

Dammen

År 1883 påbörjades konstruktionen av en järnväg för att kunna transportera järnmalm till Luleå i Sverige och till Narvik i Norge, varifrån det skeppas över hela världen. Att skapa en rutt för järnvägen var en utmaning i det här landskapet dominerat av berg och sjöar. Ett vattenkraftverk byggdes också för att driva elektriska borrar och hjälpa järnvägsarbetarna gräva sig igenom en till geologisk utmaning – berget Nuolja. En damm byggdes över älven, och en del av vattnet leddes in i ett trärör och genom turbiner för att generera elektricitet. Du kan se en del utav dammen och det runda hålet där träröret gick, härifrån.

Trädgränsen

Du kan se på de två foton tagna 1925 och 2017, att trädgränsen har rört sig upp för berget. Det är delvis på grund utav temperaturökningen. Trädgränsen i dom här bergen och i andra arktiska fjällområden förväntas röra sig högre upp allt eftersom temperaturen fortsätter att stiga på grund utav klimatförändringarna. Träd rör sig också norrut, vilket skapar skog där det förr bara funnits tundra. Allt eftersom bergstoppar och nordliga breddgrader blir varmare, kommer vi långsamt förlora kallare fjällområden som vissa specialistarter behöver.

Renar På Vintern

Visste du att färgen på en renens öga ändrar sig med årstiderna? På sommaren är baksidan av en rens ögonboll ofta gyllengul, men på vintern blir den ljusblå. På vintern här uppe når inte solen över horisonten under flera månader. Vinterskymningens ljus är svagt och har mycket blått i sig. Att göra denna del av deras öga blå förbättrar deras näthinna betydligt och ökar deras syn i de mörka vinterförhållandena, vilket hjälper dem att överleva. Samtidigt behöver de inte denna extra känslighet eller nattsyn under sommaren när det är 24-timmars dagsljus.

Bild: Elisa Ferrari

Previous
Previous

Rallervägen